Caravana Designwedstrijd 2018

Duurzame en lichte materialen, laag energieverbruik en luxe spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de kampeerbranche. Ook een uniek design en de vele mogelijkheden om dat te bereiken winnen aan populariteit. Hoe gaan we in de toekomst kamperen? Hoe ziet dat eruit? Speciaal voor de Caravana 2018 zullen designers van verschillende hogescholen en universiteiten hun visie op het kampeermiddel van de toekomst uitwerken. Een deskundige vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van LMC, NKC, ANWB/KCKIsabella, KCI en Knaus Tabbert, nomineert uit alle inzendingen een aantal ontwerpen. Deze kampeermiddelen van de toekomst krijgen alle aandacht op de Caravana 2018. Wil jij stemmen? Klik dan hier, of scrol naar beneden voor de stembutton!

Ontwerp 1: Dragonfly door Tom Kooiman 
Deze caravan heeft het silhouette van een libel, met een schuin gekanteld dak. Dit dak kan, wanneer nodig, ook in horizontale stand gezet worden. Met verstelbare lenzen op het dak, die het licht doorlaten naar koperen pijpen, kan warmte door de caravan gecirculeerd worden.

Ontwerp 2: The Wasp door Akusti Karinen
Dit aerodynamische kampeermiddel verlaagt de luchtweerstand en loopt volledig elektrisch. De uitklapbare vleugels zorgen daarbij voor meer ruimte wanneer je op je bestemming bent aangekomen. De bank kan uitgeklapt worden en dient tevens als bed. Dit bed kan 360 graden gedraaid worden voor een optimaal gebruik van de ruimte.

Ontwerp 3: Avatar door Mathilde Lechat
Avatar is een opblaasbare drone tent. Praktisch en tijdsbesparend. Een ondergronds pijpsysteem bepaald de locatie van iedere drone tent. Op deze manier wordt iedereen voorzien van water en elektriciteit. De hoeveel licht die de stof doorlaat kan door de kampeerder beheert worden middels een touch systeem. Boeken is simpel: je kiest een locatie of park wat avatar gebruikt en je belt de drone tent met je telefoon.

Ontwerp 4: Sharevan door Eugenia Maria
Bij de sharevan staan customisation en modulariteit voorop. Een sharevan kan op zich zelf gebruikt worden, maar kan ook gekoppeld worden aan een andere sharevan, door de voorkant open te klappen en de kleppen aan elkaar vast te maken. Iedere sharevan heeft een uitschuifbare vloer om beide caravans te koppelen. Ook wordt de sharevan geleverd in verschillende kleuren. Zo is er voor ieder wat wils.

Ontwerp 5: Buyoow door Maaike Pijkeren
Buyoow is een e-book waardoor creatievelingen met een budget een busje kunnen verbouwen tot een droom
camper. Met simpele illustraties wordt stap voor stap uitgelegd hoe er zo goed genoeglijk gebruik gemaakt kan worden van de ruimte. Iedere gebruiker kan zelf bepalen in welk busje hij wat gaat bouwen. Er zijn 4 modules te verkrijgen, al deze modules bevatten alle producten die nodig zijn voor bijvoorbeeld de stroom of water voorziening.

Ontwerp 6: The Leaf tent door Kasper Möller
Deze tent is snel en makkelijk in gebruik, door het gebruik van een luchtbuis systeem in de nerven. Wanneer de tent opgerold is, heeft deze de vorm van een cocon. Door de tent op te blazen via de stam van de cocon ontvouwt de tent zichzelf. De kleur van de tent kan variëren, en de tent past zichzelf aan op basis van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe lichter de kleur. Zo blijft de temperatuur binnenin comfortabel. De microscopische uitstulpingen op het doek zijn hydrofobisch, waardoor de tent waterdicht is.

Ontwerp 7: Solar Range door Jeroen Ross
Deze caravan is modern, futuristisch en duurzaam. Om vervuiling te voorkomen is er een zonnepaneel op de caravan gemonteerd. Dit zonnepaneel is 90 graden opvouwbaar, waardoor het zonnepaneel tevens als deur functioneert. Een nieuwe technologie is aan deze caravan toegevoegd: de verlichting, temperatuur en het dak kunnen gereguleerd en aangepast worden via het gebruik van een app. Lichte en duurzame materialen zijn gebruikt, en deze caravan is geschikt om een voortent aan te k0ppelen.

Ontwerp 8: The Bug door Laura Wendring
Deze caravan is speciaal ontworpen voor stellen. De focus ligt dan ook op het woon- en zitgedeelte van de caravan. Dit creëert het gevoel dat je in de natuur bent. Toch hoeft de gebruiker niets te missen van de luxes van thuis. De caravan is klein en lichtgewicht voor onderweg, maar uitbreidbaar op locatie. De panelen kunnen uit elkaar geschoven worden, samen met de flexibele tentstof. Op locatie wordt zo meer ruimte gecreëerd.

Ontwerp 9: The michelangelo door Rob van de Straten
De michelangelo is een aerodynamische caravan geschikt voor 2-3 personen. Het dak kan omhoog gevouwen worden op locatie voor meer ruimte. Dit dak verzamelt water (sneeuw, regen) en filtert dit. Zo is de caravan is droge gebieden zelfvoorzienend. De volledige achterkant kan open gedraaid worden. Hierdoor kun je binnen zitten, maar heeft men toch het gevoel buiten te zijn.

Ontwerp 10: Bus Travel door Kevin Wessels
De bus travel is een service concept, geen product. Men kan verschillende reizen boeken, om vervolgens bij een bus travel bushalte op te stappen op de bus. Deze bus brengt verschillende mensen naar de gewenste locatie, terwijl ze onderweg in de bus kunnen relaxen. Op locatie komt er uit de bus een woonunit, welke van alle gemakken is voorzien. De bus dient ook als oplaadpunt voor de woonunits, en voorziet ze van stroom en water. De bus heeft zonnepanelen op het dak.