Duurzame en lichte materialen, laag energieverbruik en luxe spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de kampeerbranche. Ook een uniek design en de vele mogelijkheden om dat te bereiken winnen aan populariteit. Hoe gaan we in de toekomst kamperen? Hoe ziet dat eruit? Speciaal voor de Caravana 2020 zullen designers van verschillende hogescholen en universiteiten hun visie op het kampeermiddel van de toekomst uitwerken. Een deskundige vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van LMC, NKC, ANWB/KCKIsabella, KCI en Knaus Tabbert, nomineert uit alle inzendingen een aantal ontwerpen. Deze kampeermiddelen van de toekomst krijgen alle aandacht op de Caravana 2020. Wil jij deelnemen? Klik dan hier!

Ontwerp 1: Duo X Daktent door Thomas Kamp

De Duo X is een daktent die flexibiliteit biedt aan elke roadtrip. De tent is moeiteloos en in korte tijd op te zetten. Het geraamte van de Duo X is namelijk opblaasbaar, en wordt opgeblazen door de ingebouwde compressor, die aangesloten kan worden op de auto van de kampeerder. Hiermee wordt gelijk ook het bed opgeblazen en kan er door middel van luchtcompartimenten onder het bed voor gezorgd worden dat het bed waterpas staat. Dit is voor ideaal wanneer de ondergrond van de auto niet helemaal recht is. Zo kan de gebruiker toch op de gewenste plek staan zonder dat dit de nachtrust hindert. Deze eigenschappen maken de tent ideaal voor een roadtrip, waarbij van plek naar plek gereisd wordt. Daarnaast is de tent ook ideaal voor bestemmingen waar men langer verblijft. Zo kan de tent namelijk gemakkelijk opgezet worden op de grond in plaats van op de auto, wat nog meer ruimte in de tent geeft. Dit biedt meer vrijheid omdat de tent niet steeds afgebroken hoeft te worden wanneer de kampeerder gebruik wil maken van de auto. Dit alles maakt de Duo X klaar voor jouw volgende roadtrip avontuur!

Ontwerp 2: Backpack Tent door Theo van Cappellen

De Backpack Tent is een product gemaakt voor de echte survivelaars! Het biedt bescherming in elke situatie én heeft men altijd bij de hand. Deze tent is ontworpen voor survivallaars die graag één willen zijn met de natuur, maar wel de zekerheid willen hebben van een veilige slaapplek. Daarnaast hoeft de gebruiker niet telkens een eigen slaapplek te bouwen, wat kostbare energie en tijd bespaart. Ook zorgt dit er voor dat de gebruiker mobieler is en niet gebonden is aan één plek. Het idee van de Backpack Tent is dat je van een rugzak een kleine tent kunt maken, waarin de gebruiker kan gaan liggen. Het uitvouwen van de tent gaat snel en gemakkelijk. Als een rups vouw je de rugtas uit tot een slaapzak. Hierin kan de gebruiker gaan liggen en zichzelf beschermen. Het uitvouwen van de tent kan door middel van het losmaken van een rits in het midden van de rugtas. Hierna kan de tent worden uitgeschoven als tunnel. Aan de voorkant van de rugtas zit een rits opening, hier kan de gebruiker de tent inkruipen. Tevens dient deze opening als de opbergruimte in de rugtas, wanneer deze is ingeklapt.

Ontwerp 3: Cabit door Pascal Muskee

De Cabit is een modulaire caravan, die met jou mee groeit. De Cabit bestaat uit verschillende modules die je zelf kiest. Zo kan je de caravan geheel naar eigen behoefte inrichten en veranderen wanneer nodig. Er zijn twee basis modules: de voorkant met dissel en de achterkant. Wat zich tussen deze twee modules bevind kiest men zelf. Dit kan een slaapkamermodule en kleine keukenmodule zijn, voor een kleine compacte caravan. Bij gezinsuitbreiding is er dan wellicht behoefte aan een kinderkamer module. Deze kan op een plek naar keuze in de caravan worden geplaatst. Alle modules kunnen later ook weer worden verwijdert en mogelijk vervangen worden door andere modules. Doordat de Cabit kan worden uitgebreid en aangepast is het niet nodig om elke keer een geheel nieuwe caravan te kopen wanneer er andere behoeftes zijn, wat op de lange termijn een duurzamere en goedkopere oplossing is. Verder is er ook nog de mogelijkheid om de caravan in een camper te veranderen. Hiervoor kan de voorkantmodule vervangen worden door een campermodule met aandrijving.

Ontwerp 4: Urban Platform door Daan van Boxtel

Het stadsleven is hedendaags een hot topic. Steeds meer jongeren trekken naar de grote steden vanwege de activiteiten die een stad te bieden heeft. Jongeren zijn minder geïnteresseerd in ouderwets kamperen en kiezen voor een citytrip. De keuze voor een hotel, hostel of een B&B is dan snel gemaakt, ondanks de hoge kosten en het grijze uitzicht. Door het beste van twee werelden met elkaar te combineren, ontstaat er een interessant concept voor jongeren. Het concept is een drijvende minicamping middenin de stad. Iedere grote stad heeft vaak een rivier, meer of gracht, wat de ideale locatie is voor het ontstaan van het kampeer gevoel. De minicamping bestaat uit modulaire platformen. Door de 6-hoekige vorm zijn ze makkelijk met elkaar te verbinden en praktisch in te richten naar de situatie. Een groot of klein platform is te huur inclusief tent. Naast het huren van een platform bestaat het geheel nog uit een sanitaire voorziening, kluisjes en relax platform. Kortom alle basis faciliteiten die aanwezig zijn op een camping. Op citytrip gaan met de beleving van kamperen, dat maakt het uniek.

Ontwerp 5: Ultimate Escape door Anno Visser

De Ultimate Escape is dé kampeeroplossing voor de echte avonturier die naar iets meer luxe en comfort verlangt. Deze multifunctionele daktent past op iedere auto,  en kan met één soepele trekbeweging binnen 1 minuut op- en afgebouwd worden. De daktent wekt zijn eigen elektriciteit op door middel van de zonnepanelen op het dak. Hij laadt op tijdens het rijden, maar ook als de daktent is uitgeklapt. Deze elektriciteit  wordt opgeslagen in de batterijen die verwerkt zijn in de stevige draagconstructie van de tent en heeft verschillende toepassingen. De uitklapbare tafel bezit de mogelijkheid om verschillende units, (zoals een kookplaat, barbecue, (lees)lampen of zelfs een koffiezetapparaat) in de tafel te klikken, waardoor ze elektriciteit  ontvangen. Ook bij de tafel en in de daktent zijn oplaad mogelijkheden aanwezig.  De batterijen kunnen uit de dakdragers gehaald worden en dienen als accupakket voor gebruik van bijvoorbeeld een elektrische fiets of elektrisch aangedreven boot. De handige en grote luifel voert het regenwater snel af naar buiten de tent en directe leefomgeving! Hiermee worden eventuele natte voeten en/of een drassige plek voorkomen.

Ontwerp 6: Twist door Anne pasman

Wil je ontbijten met de mooiste uitzichten? Wil je opgaan in de natuur en ook de mooiste steden zien? De vrijheid voelen van rondrijden in een camper en elke avond overnachten op een andere locatie? Met de Twist reis je rond, bezoek je de mooiste plaatsen en bepaal je je eigen reis!

Op je overnachtingsplaats kun je de Twist opendraaien, zodat je binnen in je camper niet afgesloten bent van de buitenwereld. Dat is ideaal voor het kamperen in de natuur. Wanneer het op een bepaalde plek niet mogelijk is om de Twist uit te draaien, blijft de camper nog steeds comfortabel te gebruiken in ingedraaide stand.  De Twist is speciaal ontworpen voor de sportievere rondreizende vakantiegangers die de natuur willen beleven en de plaatselijke cultuur willen opsnuiven.  Met de mogelijkheid om buiten te koken, ’s nachts naar de sterren te kijken en al je hobbymaterialen mee te nemen kun je optimaal van je reis genieten!